Menu

CARA TURUNKAN KOLESTEROL JAHAT DALAM DARAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Hari ni buat apa? Nina masih lagi belum 40 hari berpantang anak ketiga, tapi dah merata pergi, tak duduk rumah pun banyak sangat kerja. Tapi tak apa selagi kita suka kerja kita😁

Dah selamat offline coaching, few sessions dengan team #thebrightstars dan #RYGawesome. 
Hari ni Nina nak share cara untuk turunkan kolesterol jahat dalam darah kita. 

Hari Ahad lepas, keluarga kami dikejutkan dengan kematian mengejut 2 orang saudara kepada waris, yang mengalami serangan jantung. Sebab tu Nina terdetik nak share pasal ni. Memandangkan kita tak nampak kadar kolesterol dalam darah. 
Korang tau tak, berdasarkan Kaji Selidik Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan Malaysia (2015) hampir separuh rakyat Malaysia mempunyai tahap kolesterol yang tinggi, dan angka ini dijangka meningkat disebabkan oleh pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat (Sumber)
Tapi macam mana nak tahu tahap kolesterol jahat kita? 
Mesti buat ujian darah secara berkala setiap 6-12 bulan. Pemeriksaan boleh dijalankan di mana-mana hospital berbayar atau kerajaan, klinik kesihatan atau swasta.
Keadaan kolesterol yang tinggi dalam darah,  disebut hypercholesterolemia dalam istilah sains, akan meningkatkan risiko untuk mendapat serangan jantung, penyakit jantung dan stroke. 

Kolesterol yang tinggi akan menyebabkan salur darah menjadi sempit.
FAKTOR YANG MENYEBABKAN KOLESTEROL TINGGI

Beberapa faktor yang perlu diambil kira, antaranya:
1)Pemakanan iaitu diet harian yang tidak seimbang akan lebih cenderung untuk kolesterol tinggi dalam salur darah
2)Gaya hidup sama ada aktif atau biasa sahaja, tidak melakukan senaman yang berkala setiap minggu 
3) Genetik, dari ibu bapa yang juga menghadapi masalah kolesterol tinggi dalam darah, atau masalah kesihatan jantung
4) Merokok, akan meningkatkan kolesterol dalam salur darah
5)Pesakit darah tinggi
6) Pesakit kencing manis
7) Berat badan berlebihan, walaubagaimanapun, orang kurus tak semestinya kolesterol berada pada tahap normal, pastikan buat ujian darah secara berkala😊

CARA TURUNKAN KOLESTEROL JAHAT

Banyak cara untuk turunkan kolesterol jahat dalam darah, antaranya dengan mengawal pemakanan dan melakukan senaman yang berkala.
Tapi sebenarnya Nina sendiri tak mampu nak jaga pemakanan, jadi Nina pilih untuk amalkan supplement bagi topup nutrisi harian Nina. Okay tu pasal Nina😂
Dalam gambar kat bawah, Nina  share macam mana kolesterol dalam darah seorang doktor perubatan turun setelah mengamalkan Omega Guard Shaklee secara konsisten.
Keputusan darah pada Julai/2017 dan Januari/2018. Perbezaan bacaan untuk:
Kolesterol: 5.12mmol/L —> 4.37 mmol/L
Triglyceride: 0.61mmol/L —>0.59mmol/L
LDL (kolesterol jahat): 3.57mmol/L—>2.83mmol/L
CADANGAN VITAMIN UNTUK KESIHATAN JANTUNG

Beberapa vitamin dari Shaklee yang boleh diamalkan untuk menjaga jantung kita.

1)CoQ-Trol Plus
  • CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10bersama resveratrol dan tokoferol.
  • Untuk penyerapan optimum, ia dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun.
Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.

Tahukah Anda?
Kajian telah menunjukkan bahawa 100mg Coenzyme Q10 memberikan pelbagai manfaat kepada badan. Untuk mendapatkan 100mg Coenzyme Q10, anda perlu mengambil:

Menurut kajian coenzyme Q10 membantu menguatkan otot jantung, melindungi saluran darah dari kolesterol terkumpul dan membantu optimiskan pengepaman darah oleh jantung.

2)OmegaGuard™
OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk.

 Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Omega-3 dapat mengurangkan keradangan yang boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung.

Jaga dan sayangi jantung kita
EPA & DHA telah terbukti melalui penyelidikan dapat memberikan manfaat berikut – yang mana semuanya boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung:
• Membantu mengekalkan paras trigliserida (kolesterol) dan tekanan darah
• Meningkatkan pengaliran darah
• Mengekalkan degupan jantung yang sihat

Walaupun Omega-3 mempunyai pelbagai manfaat kepada kesihatan, ia adalah nutrien yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Oleh itu, pengambilan supplemen Omega-3 adalah penting. Orang yang sihat memerlukan kira-kira 1,000-2,000 mg minyak ikan sehari.

3) Phytocol-ST™

Diperbuat daripada gabungan sterol dan stanol. Ia membekalkan 2,000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari.
Sterol dan stanol tumbuhan adalah sebatian semula jadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. 
Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan.

4)Vivix®
                                     

Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.Campuran proprietari saintifik termaju berasaskan anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang  berkepekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.
 Keberkesanan anggur muscadine ini ada dalam setiap botol Vivix melalui proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol.
Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa polifenol membantu dalam menggalakkan fungsi jantung yang sihat dengan:
  • Mengurangkan keradangan dalam salur darah.
  • Menggalakkan dinding salur darah yang sihat. 
  • Menggalakkan tekanan darah yang sihat.
  • Mengekalkan tahap pergumpalan platelet yang sihat.

 Ketahui bagaimana polifenol menggalakkan fungsi jantung yang sihat.
1. Saleem, T. S. M., & Basha, S. D. (2010). Red wine: A drink to your heart. Journal of Cardiovascular Disease Research, 1(4), 171–176. http://doi.
org/10.4103/0975-3583.74259
2. Vidavalur, R., Otani, H., Singal, P. K., & Maulik, N. (2006). Signi cance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Experimental &
Clinical Cardiology, 11(3), 217–225.
3. Lopez-Sepulveda R, Rosario J, Miguel R, Maria JZ, Manuel S, Manuel GG, et al. Wine polyphenols improve endothelial function in large vessels of female
spontaneously hypertensive rats. Hypertension. 2008;51:1088–95. [PubMed]
Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi Nina ok? Boleh tanya apa yang sesuai, Nina tolong bagi list ikut bajet awak. 
Atau
Nak jimat lebih, jadi ahli Shaklee dan beli dengan harga ahli yang jauh lebih jimat, klik link untuk pendaftaran sebagai ahli Shaklee .
Sincerely,
Nina Salleh
vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: