Menu

Cara Bakar Lemak di Perut Dengan Cepat

Biasa kalau lepas bersalin, bila lemak di perut dah macam tayar spare mesti gelabah, lagi teruk bila ada yang tegur “ada isi ke tu, sis?” padahal baru je bersalin. Ah ghisau.

cara bakar lemak perut
Lemak perut hilang bila ubah 80% pemakanan

IRamai salah faham ingatkan perut buncit ni sebab beranak ramai, akibat mengandung banyak kali jadi otot perut jadi longgar. Tetapi punca utama perut buncit ialah pengumpulan lemak di perut. Yang merisaukan sebab ia boleh jadi tanda-tanda awal penyakit kronik seperti penyakit darah tinggi, kencing manis, buah pinggang dan banyak lagi.

Bahaya Lemak Di Perut

Bahaya perut buncit disebabkan oleh pengumpulan lemak beri tanda kesihatan kita dalam bahaya. Ada dua jenis lemak yang menyebabkan perut buncit:

1.Lemak subcutaneous 

Lemak yang ada di bawah kulit.

2.Lemak visceral

Lemak yang ada di sekeliling organ.

jenis lemak perut
lemak yang ada pada perut

Punca lemak terkumpul apabila ada lebihan karbohidrat yang disimpan sebagai tenaga simpanan (reserved) untuk digunakan bila perlu. Keadaan bertambah teruk, perut pun akan bertambah buncit bila glukosa yang masuk melebihi tenaga yang digunakan.

Cara Bakar Lemak Perut dengan Cepat

Cara mudah untuk bakar lemak di perut hanya buat langkah ni dengan konsisten, tak perlu guna mesin atau buat pembedahan.

1.Puasa Berkala

Sebenarnya saya adalah orang yang paling menolak idea puasa berkala atau intermittent fasting (IF) sejak dulu lagi. Masa orang lain dah buat IF, saya masih lagi degil.

Saya fikir kalau nak puasa, lebih baik puasa sunat berbanding IF. Iyalah dapat juga pahala. Akhirnya saya jadi orang yang makan berlebih-lebih, makan tanpa henti dan tak rasa kenyang. Inilah penyakit yang saya dapat, gejala rintangan insulin yang boleh bawa kepada banyak penyakit kronik!

bakar lemak di perut
Merasa pakai semula baju akad nikah

Sejak itu saya belajar sunat memang lebih baik. Tetapi untuk hari yang kita tak mahu puasa sunat, sekurangnya IF akan membantu mengawal diri dari makan tanpa henti. Saya pun belajar dan berdamai dengan takdir bahawa IF ni pun tak kurang pahala kalau kita niat sebagai ibadah, dengan syarat tak buat kesilapan bila IF ni.

Lepas konsisten buat IF dan ikut meal plan yang betul, saya dapat sarung semula baju akad nikah yang berusia 12 tahun. Proses bakar lemak perutlebih mudah dengan IF.

Puasa berkala dan kesihatan 

Buat IF tidak bermakna perlu kurangkan makan. Tapi lebih kepada kurangkan kekerapan makan untuk jaga ‘kesihatan’ insulin.

kelebihan intermittent fasting
Banyak manfaat untuk kesihatan

Sebab itu ramai yang dah buat dan dapat kurangkan keterukan penyakit kencing manis, darah tinggi dan terbaru buah pinggang pun bertambah baik.

2.Kurangkan Pengambilan Sumber Karbohidrat

Dalam badan orang yang normal, pengambilan sumber karbohidrat, lebihan darinya akan disimpan sebagai lemak dalam proses hepatic lipogenesis.

cara bakar lemak badan
Bagaimana lemak dalam badan bertambah setiap kali makan sumber karbohidrat

Sebenarya proses ni berlaku untuk jadikan karbohidrat yang berlebihan sebagai tenaga simpanan dalam bentuk lemak. Namun bila tidak diguna, dan simpanan berlebihan maka jadilah masalah lemak bertambah yang menyebabkan obesiti.

Jadi, untuk elakkan pertambahan lemak dalam badan, kurangkan pengambilan sumber karbohidrat dalam hidangan harian.

3.Lebihkan Serat, Protein dan Lemak Sihat dalam Sajian

Proses pembakaran lemak di perut sangat bergantung kepada apa yang kita makan. Lemak bukan dihasilkan dari makan lemak, sebaliknya dari pengambilan karbohidrat berlebihan.

Untuk bakar lemak kita mesti menggunakan lemak sedia ada sebagai tenaga. Anggaplah lemak yang sedia ada di perut dan dibahagian dalam badan sebagai duit simpanan. Manakala karbohidrat yang kita makan sebagai duit poket.

Dalam keadaan duit poket habis, kita akan gunakan duit simpanan. Itu yang kita nak supaya dapat bakar lemak perut dengan mudah.

pinggan sihat untuk bakar lemak
Sajian lengkap untuk bakar lemak

Jadi pastikan dalam sajian yang diambil, kurangkan portion karbohidrat.

4. Bersenam

Kita semua tahu senaman penting untuk kesihatan jantung dan otak yang cerdas. Tidak lah perlu berhabisan sehingga membebankan, buatlah semampu kita asalkan boleh konsisten.

bersenam bakar lemak perut
Banyak aktiviti ‘senaman’ secara tak rasmi

Kalau surirumah yang banyak kerja, menyapu, mop lantai dan aktiviti kemas rumah lain pun dikira sebagai senaman. Bila bersenam, tenaga simpanan iaitu lemak akan digunakan. Jadi begitulah cara mudah untuk bakar lemak di perut juga.

5. Kawal Keseimbangan Bakteria Usus

Antara yang penting tapi sering dilupakan ialah keseimbangan bakteria usus. Bukan saja bakteria, tapi dalam usus kita ada triliun hidupan dan masih banyak yang tidak dikenalpasti.

Anggaplah usus kita sebagai hutan yang ada banyak hidupan saling berkait untuk kekalkan ekosistem. Bakteria jahat dan baik perlu seimbang. Bakteria inilah yang mengawal selia berat badan kita.

cara tambah bakteria baik
Hidupan usus yang memainkan peranan untuk kesihatan badan

Tanpa bakteria baik, toksin tidak akan diserap. Tanpa bakteria jahat pula, tidak seimbanglah ekosistem hutan kita. Jadi keduanya diperlukan dalam keadaan seimbang.

Makanan baik untuk bakteria:

  • Yogurt, perlu elakkan dari low-fat sebab tinggi gula
  • Cheese seperti mozarella dan cheddar
  • Makanan yang melalui proses penapaian-tapai, belacan, cuka epal

Makanan yang perlu dielakkan:

  • Gula
  • Pemanis tiruan
  • Antibiotik guna bila perlu

Ikut dengan konsisten 5 cara untuk bakar lemak perut tanpa pembedahan atau mesin yang mahal-mahal. Untuk betulkan pemakanan dan dapat turunkan berat badan dengan makan sedap, boleh join diet FBM.

Nina Salleh | Coach Diet FBM

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: