Menu

Bahaya Gula dalam Buah Punca Hati Berlemak

Kalau ada saudara yang sudah menghidap penyakit kencing manis, ibu bapa atau waris, dan yang berniat untuk elak penyakit kencing manis, tulisan ini untuk kalian. Ia tentang makan buah-buahan bahaya risiko penyakit kencing manis.

Betul ke selama ni kita dengar makan buah ni tak apa, sebab buah juga ada kandungan serat yang tinggi. Langsung tak sama dengan coklat atau kek yang secara jelas tinggi dengan gula.

fruktosa dalam buah
Bahaya Gula Dalam Buah

Baca sampai habis sebab mungkin inilah punca kita ada gejala bibit-bibit penyakit kencing manis. Bagi mereka yang sudah ada penyakit kencing manis, keadaan kesihatan bertambah teruk dan perlu naikkan dos ubatan sekiranya ia tidak diubah.

Kandungan Gula Dalam Buah

Gula dalam bentuk fruktosa ada dalam buah-buahan, madu, jus dan juga sesetengah sayuran. Dalam kumpulan monosakarida, iaitu unit asas kepada karbohidrat, selain fruktosa, ada galaktosa dan glukosa. Dalam gula pasir biasa iaitu sukrosa, ada 50% kandungan fruktosa.

bahaya gula dalam buah
Gula dalam buah juga perlu dikawal

Kebanyakan sel dalam badan manusia tidak boleh proses fruktosa secara terus. Ia akan dicerna di usus, buah pinggang dan organ utama yang mencerna fruktosa iaitu hati. Banyak fruktosa akan disingkirkan terus. Sebab tu pengambilan fruktosa secara sederhana tidak akan menaikkan gula dalam darah.

Hidangan Buahan yang Selamat

Asasnya, buah-buahan seperti yang biasa kita belajar sejak dari bangku sekolah tadika lagi, malah di sektor kesihatan pun kita disarankan amalkan sekurangnya 2 sajian buah setiap hari. Kalau fikir balik, sebenarnya adakah kita makan untuk kesihatan, kesedapan atau untuk bantu industri buah.

kandungan serat dan fruktosa buah
Perhantikan kandungan fruktosa dan serat dalam setiap buah

Untuk yang sedang berusaha turunkan berat badan, kawal penyakit seperti kencing manis, kanser, auto immune dan sebagainya sebolehnya hadkan pengambilan hanya 2 keping buah sehari. Pemilihan buah pula seeloknya yang tinggi dengan serat dan rendah peratusan fruktosa, itu lebih baik untuk kesihatan.

Bahaya Gula Dalam Buah Untuk Kencing Manis?

Bahaya gula dalam buah iaitu fruktosa untuk pesakit kencing manis sebab ia akan menambah beban dan potensi untuk kebanjiran gula pada hati. Ditambah dengan gula yang sedia tinggi disebabkan makanan lain, organ hati akan terbeban.

Manakala bagi orang biasa yang belum ada penyakit kencing manis, dan penyakit lain, boleh makan buah secara berpada-pada. Walaupun ada fruktosa, buah-buahan yang tinggi dengan serat akan membantu melambatkan proses pencernaan gula dalam buah itu sendiri. Perlu diingatkan makan buah dengan berpada-pada dan sedikit itu lebih baik.

Proses Metabolisma Fruktosa

Kajian menunjukkan purata 100 sudu teh yang diambil olek rakyat Malaysia setiap hari. Gula termasuk dari gula pasir dan buah-buahan dan juga high fructose corn syrup, iaitu pemanis yang biasa ada dalam jem, minuman segera, minuman dalam tin, kordial, makanan proses dan juga minuman berkarbonat, akan menjadi punca gula berlebihan dalam badan.

Fruktosa tidak boleh terus menjadi tenaga selepas dihadam di usus. Ia perlu melalui hati untuk dimetabolismakan. Proses ini akan menghasilkan lemak apabila fruktosa diambil secara berlebihan.

Pengambilan fruktosa secara berterusan dan berlebihan akan menyebabkan peningkatan asid urik serta tinggi trigliserida. Kedua-dua ini akan menyebabkan masalah rintangan insulin yang seterusnya akan membawa kepada masalah kesihatan yang tak berkesudahan.

Benar gula bahaya jika berlebihan. Hakikatnya pemakanan rakyat Malaysia sangatlah tinggi dengan fruktosa dan memang sudah dalam keadaan berlebihan.

Masalah Hati Berlemak

Masalah akan berlaku bila fruktosa berlebihan dan metabolismanya akan menghasilkan lemak. Ia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja dan risiko lebih tinggi bagi mereka yang ada gejala rintangan insulin.

cara rawat hati berlemak
Masalah hati berlemak

Kajian juga menunjukkan pengambilan fruktosa pada kadar 25% berbanding jumlah kalori harian akan berisiko mendapat masalah hati berlemak. Betapa bahaya gula dalam buah bila diambil secara berterusan dan berlebih-lebihan.

Asas Untuk Kurangkan Keterukan Penyakit

Bahaya gula dalam buah hanya untuk pesakit kencing manis, tetapi sesiapa sahaja berisiko sekiranya diambil secara berlebihan. Ia akan menyebabkan keradangan tinggi dalam badan yang membawa kepada banyak penyakit termasuklah penyakit jantung, gout, buah pinggang dan mengganggu kesuburan.

punca hati berlemak
Bukan saja hati, organ lain akan dikelilingi lemak meningkatkan risiko penyakit

 

Untuk elakkan masalah ini berlaku, kembali kepada asas iaitu betulkan pemakanan dan kurangkan pengambilan gula dalam apa saja bentuk termasuk fruktosa. Untuk mengawal keradangan, lebihkan pengambilan lemak sihat seperti minyak ikan omega-3, minyak zaitun, minyak kelapa dara dan minyak habbatussauda’.

Bagi mendapatkan panduan lengkap untuk ubah pemakanan, sertai diet FBM, bukan sekadar turun berat badan, untuk kesihatan yang lebih baik.

Nina Salleh | Coach Diet FBM

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: