Menu

Beza Polifenol Shaklee Vivix dan Res-V

Dulu saya tak percaya juga dengan supplement ni sehinggalah ada perkara yang lebih membuka mata saya. Peluang dan pengalaman berjumpa secara peribadi, dengan seseorang yang menghidap penyakit autoimmune SLE, jadi titik tolak dan membuka mata saya, meyakinkan dan mengingatkan saya bahawa kuasa Allah swt itu melampaui ilmu yang manusia ada.

Pengalaman Membuka Mata

Beza vivix resv shaklee
Sel yang diperbaharui oleh Vivix Shaklee

Beliau yang saya jumpa pernah dikatakan mandul oleh doktor disebabkan sel badan sudah musnah, termasuk seluruh sistem pembiakan. Orang yang sama juga kini sudah dianugerahkan dengan 4 orang cahaya mata.

Katanya, beliau tak pernah tak minum Vivix setiap hari, malah ada hari dilebihkan pengambilannya untuk percepatkan proses baik pulih sel serta beri tenaga kepada beliau. 

Kalau jumpa, memang tak nampak macam orang yang pernah terlantar koma di hospital akibat SLE. Syukur Alhamdulillah, kesembuhan semua dari Allah swt. Kita hanya ikhtiar.

Selain beliau, saya ada juga kenalan yang menghidap penyakit SLE. Beza nya seorang amalkan Vivix dan seorang lagi tidak.  Jadi beliau tidak dapat sumber polifenol untuk baiki kesihatan sel. 

Kita tahu untuk kawal gejala ni, pesakit SLE perlu makan berpuluh biji ubat jenis steroid yang mana akan beri kesan “puffy” pada muka dan badan. Seolah-olah dipam.

Tapi saya tak nampak kesan “puffy” ni pada sahabat yang setiap hari tak pernah skip Vivix. Dan beliau pun sudah dibenarkan untuk tidak makan steroid oleh doktor pakar yang merawat. Doktor hanya minta teruskan dengan pengambilan Vivix.

Dari situ saya nampak betapa beza ketara kalau minum Vivix walaupun untuk pesakit kronik. Di dalamnya ada polifenol yang membantu baik pulih sel.

Dari Hutan kepada Hidupan

Sejak 1915, founder Shaklee sangat komited untuk bantu orang sihat. Bayangkan lebih 100 tahun dulu, beliau dah cipta multivitamin pertama, yang ada sampai hari ini. Penciptaan multivitamin dari herba dan tumbuhan tu selepas beliau sendiri sembuh dan sihat seperti anak lain, walaupun pada awalnya didiagnos dengan penyakit tuberculosis. Yang mana dijangka tak dapat hidup lama.

Ye lah, tahun 1915, apa je kepakaran yang ada. Semuanya terhad. Ikhtiar ibu beliau untuk tinggal di hutan, yang lebih dekat dengan alam dan kurangkan pencemaran. Dari situ juga, beliau diberi makan dari tumbuhan. Dan kuasa Allah, beliau sembuh dan sihat seperti anak lain yang tak ada penyakit tuberculosis.

Beza Vivix dan Res-V Shaklee

Mendokong semangat dan meneruskan apa yang ibu beliau buat, Dr Forrest C Shaklee berbesar hati nak bantu anak-anak lain yang hadapi masalah serupa masa kecil.

Dan mendokong falsafah untuk terus bantu orang ramai hidup sihat, dengan nutrisi kesihatan, Shaklee di bawah Mr Roger Barnett terus berinovasi memberi terbaik termasuk dengan penghasilan Vivix dan Res-V Shaklee.

Keduanya macam sama, namun ada keunikan dan beza tersendiri. Biasa ramai yang akan confuse, nak beli yang mana satu dan mana yang lagi baik.

1) Kandungan

Kandungan Vivix dan Res-V yang utama ialah polifenol. Beza kandungan pula iaitu dari segi bahan-bahan. 

Vivix terhasil dari 4 bahan utama iaitu:

•Anggur muscadine

•Lobak Ungu

•Elderberi Eropah

•Lotus Japanicus

Manakala Res-V pula ada tambahan 3 lagi bahan iaitu:

•Hampas anggur

•Delima

•Anggur hitam

Yang memberikan kandungan polifenol dalam Res-V lebih 30% berbanding yang ada dalam Vivix.

Namun, untuk kesan optimum, disarankan agar pengambilan Vivix dan Res-V waktu pagi dan malam setiap hari.

2) Pendaftaran sebagai Supplement

Di Malaysia, Vivix didaftarkan di bawah “makanan” manakala Res-V sebagai supplement kesihatan. Ia didaftarkan dengan kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Res-V mengambil sempena nama resveratrol yang terkandung di dalamnya di samping polifenol.

vivix shaklee malaysia
Didaftarkan sebagai “Health Supplement”

Resveratrol ialah bahan yang dijangka mampu menggantikan ubat-ubatan sekiranya konsisten setiap hari. Secara mudahnya, pengambilan resveratrol setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit.

3) Bentuk 

Vivix ialah “minuman” botani manakaa Res-V ialah dalam bentuk sofgel. 

4) Jumlah sajian

Setiap hari, Vivix perlu diminum 1 sudu kecil manakala Res-V 2 biji.

5) Tempoh hayat

Vivix untuk 6 bulan manakala Res-V untuk 2 tahun.

6) Tahun diasaskan

Selepas kajian unggul Landmark dan Telomere Study menemukan pengambilan polifenol membantu mengurangkan risiko penyakit, Shaklee terus berinovasi dari Vivix ke Res-V.

Bukan untuk ditukar ganti, tapi saling melengkapi. 

Vivix dikeluarkan pada tahun 2004, manakala Res-V pada tahun 2018. Keduanya setelah melalui kajian klinikal yang menelan belanja jutaan USD.

Kalau tertanya-tanya mana yang patut beli, atau mana yang perlu diamalkan, jawapannya amalkan keduanya untuk kesihatan optimum.

Vivix Res-V ada promosi 5%

Sementara promosi 5% Res-V Vix masih ada, jangan lepaskan peluang untuk beri hadiah kesihatan sendiri. Hubungi Pengedar Shaklee Ampang untuk pertanyaan lanjut.

Ada kesihatan, ada semua.

Nina Salleh | Pengedar Shaklee Ampang

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: