Menu

5 Amalan Mudah untuk Mencegah Wabak Covid-19 Dari Rumah

Seluruh dunia dikejutkan dengan virus Covid-19 yang mula dikesan di Wuhan, China. Terbaru di Malaysia, seorang lelaki warganegara, dari Selangor yang telah disahkan positif coronavirus, setelah pulang dari berkonferens di Singapura.

Dari hari ke hari virus ini semakin menular. Virus Covid-19 merebak melalui udara yang tercemar dengan virus dan seterusnya disedut oleh individu lain.

Antara tanda-tanda serangan virus coronavirus ialah demam, selesema, batuk dan sakit-sakit badan.

Virus ini menyerang sistem pernafasan. Ia dalam kumpulan yang sama seperti SARS dan MERs-CoV. Pengalaman saya waktu dijangkiti dengan virus Covid-19 terasa juga gejala sepertyi sakit badan dan sendi, sama macam denggi.

Saya nak kongsikan langkah untuk cegah Covid-19 yang boleh dimulakan dari rumah.

5 Cara untuk Cegah Covid-19

1. Memakai penutup mulut dan hidung

Cara pakai mask dengan betul

2. Cuci tangan dengan kerap

Ini akan membantu untuk nyah kuman dari anggota badan terutama setelah menyentuk apa-apa permukaan. Di pasaraya selepas pegang troli, menggunakan mesin atm atau pun masuk ke tandas cucilah tangan dengan sabun atau air biasa.

cuci tangan cegah covid-19
Cuci tangan akan membantu mengurangkan penyebaran virus

Apa-apa permukaan yang disentuh boleh membawa kepada jangkitan kuman.

3. Tidak berkunjung ke tempat awam

Perlu diingat, virus ini sangat kecil dan tak dapat dilihat dengan mata kasar. Secara mudah, ia akan merebak dengan cepat apabila ada ‘contact’ secara terus. Tidak kira berjumpa di pasaraya atau berselisih jalan. Kita tidak pernah tahu siapa yang telah dijangkiti atau tidak. Jadi, buat pilihan bijak untuk berada lebih banyak di rumah.

4. Mengambil supplement vitamin C

Kajian Vitamin C untuk Cegah Jangkitan

Vitamin C akan meningkatkan ketahanan badan untuk melawan jangkitan kuman. Dalam kajian ini , terbukti dengan mengamalkan Vitamin C mempunyai tahap kekuatan melawan jangkitan yang tinggi terutama yang melibatkan sistem pernafasan.

Ada banyak jenis vitamin C yang ada di pasaran, buatlah pilihan yang bijak sebagai pengguna.

Vitamin C kuatkan ketahanan badan

5. Mengamalkan makanan untuk tingkatkan antibodi

Untuk menguatkan sistem pertahanan badan, pilih untuk makan makanan yang tinggi dengan antibakteria dan antivirus properti seperti biji labu, bawang putih dan kunyit. Ia adalah sumber semulajadi, yang tinggi dengan properti untuk melawan kuman.

Nina Salleh

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: