Menu

Kepentingan Vitamin C Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Kenapa Perlu Makan Vitamin C

Badan manusia memang terdiri daripada jutaan sel-sel yang membentuk satu sistem dan seterusnya jadi tubuh badan yang lengkap dan sihat insyaAllah.

Banyak vitamin dan nutrisi perlu cukup sebagai makanan kepada sel nak bentuk badan sihat, salah satunya ialah vitamin C.

tingkatkan kesihatan
Vitamin C akan bantu sihatkan tubuh badan

Vitamin C tak dihasilkan oleh badan. Ia perlu diambil dari makan dan suplemen. Ia sejenis vitamin larut air yang mana mudah untuk diserap oleh badan, mudah diangkut dalam salur darah dan akan disingkirkan sekiranya diambil secara berlebihan dalam satu-satu masa.

Makanan yang tinggi Vitamin C

Antara makanan yang tinggi dengan vitamin C:

kandungan vitamin c buah
Makanan dengan kandungan vitamin c

Berapa Dos Vitamin C yang Perlu diambil?

Vitamin C ialah nutrisi penting yang badan perlukan supaya dapat berfungsi dengan optimum. Kalau nak tahu, jumlah vitamin C yang badan perlukan setiap hari 70mg seperti disarankan (recommended nutrient intake) itu hanyalah “bare minimum”, atau mudahnya kalau peperiksaan, keputusan gitu hanya atas pagar.

kenapa penting vitamin c
Kesan kekurangan vitamin c

Lulus tapi hampir kepada kegagalan, itulah umpama 70mg vitamin c yang disarankan tu. Keperluan 70mg vitamin C untuk badan setiap hari hanya untuk elakkan risiko penyakit skurvi, banyak berlaku kepada mereka yang kekurangan nutrisi. Hari ni penyakit kekurangan ni memang tidak sebanyak zaman dulu, sebab kita dah capai dos bare minimum itu.

Kita nak makan vitamin C bukan hanya nak untuk elak skurvi, tapi nak bagi badan kuat lawan jangkitan, tak demam dengan kerap, kulit muka tak kusam dan kulit pun tak kering. Orang kata, biar lah sihat dalaman dan luaran. Alang-alang dah hidup, dah sihat, jangan lah hanya nak kejar “bare minimum” kan.

Jadi, untuk dapatkan fungsi badan optimum, badan perlukan 500mg vitamin C setiap hari. Bagi ibu mengandung dan menyusu pula, vitamin C diperlukan hingga 2000mg. Untuk kuatkan diri, bantu dalam bina sel darah merah dan juga kuatkan janin dalam kandungan.

Kepentingan Vitamin C Shaklee

Ramai orang tahu kepentingan vitamin C untuk kesihatan. Tapi tak ramai yang serius untuk faham kenapa perlu amalkan vitamin C Shaklee setiap hari.

Ada banyak jenis vitamin C di pasaran, tetapi tak semua mempunyai kualiti yang sama. Sebab itu penting untuk amalkan Vitamin C jenama Shaklee.

1) Ia mudah diserap

Tak semua vitamin C ada ciri-ciri ini. Ada vitamin c yang hanya vitamin c semata tanpa sistem penyerapan.

Sistem penyerapan vitamin C Shaklee sudah dipatenkan, yang mana ia hanya terdapat pada vitamin C Shaklee. Tak dapat sistem begini kalau bukan jenama Shaklee.

2) Tidak ada Pembaziran

Vitamin C jenama Shaklee ada 500mg setiap tablet.

kelebihan vitamin c shaklee
Berapa banyak perlu makan buah dan sayur untuk menyamai 1 tablet vitamin c Shaklee

Dengan sistem penyerapan yang sudah dipatenkan (iaitu sustained release) ini, hanya 100mg vitamin C akan dilepaskan secara berperingkat setiap jam.

Ini memberikan kesan maksimum untuk tubuh badan. Berbanding dengan vitamin C tanpa sistem penyerapan begini, hanya 100mg akan diserap dan selebihnya iaitu 400mg akan disingkirkan melalui air kencing.

Jadi, tak kiralah berapa mg vitamin C per tablet, tanpa penyerapan yang betul, vitamin C tetap tidak diserap dan tak mampu dapat fungsi optimum.

3) Penyerapan yang Mudah

Untuk bantu mudahkan penyerapan, selain dari sistem pelepasan berperingkat, Vitamin C jenama Shaklee juga dilengkapkan dengan bioflavonoids di mana ia akan mudah diserap ke dalam sel.

vitamin c shaklee
Salah satu sebab Vitamin C Shaklee berkesan

Tanpa penyerapan ni, vitamin C tak akan beri kesan pada tubuh badan.

Itulah sebab ada yang makan vitamin C, kulit makin cantik, badan lebih sihat. Ada yang makan vitamin C tapi jenama lain, tak beri perubahan pada tubuh badan.

Kepentingan Vitamin C jenama Shaklee tak dapat disangkal lagi. Sebab itu ia kekal ada di pasaran dan sentiasa jadi rebutan serta sudah diuji berkesan sejak 1981.

cara order vitamin c shaklee
Dapatkan vitamin c hari ini

Dapatkan Vitamin C jenama Shaklee hari ini. Hanya RM0.63 sehari untuk kegunaan 6 bulan. Boleh dapatkan dari Pengedar Shaklee Ampang.

Nina Salleh | Pengedar Shaklee Ampang

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

One thought

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: