Menu

5 Tips Pemilihan Sumber Protein Yang Berkualiti

Protein ialah unit asas yang membentuk sistem tubuh badan manusia. Ia ibarat batu bata dalam pembinaan sesebuah rumah atau bangunan. Kalau batu bata rosak, maka seluruh bangunan akan terjejas. Dalam badan manusia pula, tanpa protein yang sihat, seluruh sistem badan akan terjejas.

Mulalah akan nampak kulit yang kusam, badan yang lemah dan banyak lagi perubahan terhadap kesihatan.

Kebaikan Protein Untuk Kesihatan

Sebab itu kita perlu pastikan protein yang cukup diambil dalam diet seharian untuk membaiki dan membentuk sel badan yang lebih sihat.

Protein penting untuk sel ibarat batu bata yang membentuk sebuah bangunan

Sumber Protein Dalam Makanan

Selain daripada tumbuhan seperti soya, bijirin dan kekacang, protein juga terdapat di dalam daging haiwan seperti ayam dan lembu.

Daging ialah salah satu sumber protein

Namun daging haiwan mengandungi lemak dan kolesterol yang tinggi serta boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Pilih untuk ambil protein dari soya bagi memastikan kesihatan bertambah baik.

Kebaikan Soya Sebagai Sumber Protein

Pengambilan sumber protein dari sumber tumbuh-tumbuhan dalam diet seharian dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Sumber protein dari tumbuhan seperti soya mengandungi 9 jenis asid amino perlu (iaitu asid amino yang perlu diambil dari sumber makanan), lebih dari protein tumbuhan lain. Ia adalah antara sumber protein yang terbaik untuk keperluan badan manusia.

Seperti yang diluluskan oleh Foods and Drug Administration (FDA), soya terbukti memberi banyak kebaikan untuk kesihatan.

1.Menurunkan kadar kolesterol dalam darah

Diet harian yang rendah lemak serta sekurang-kurangnya mengandungi 25 gram soya akan mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Kolesterol boleh membuatkan salur darah tersumbat

Untuk memenuhi kriteria ini, setiap sajian protein soya mesti mengandungi:

  • 6.25 gram protein soya
  • kurang daripada 3 gram lemak (kurang dari 1 gram lemak tepu)
  • kurang daripada 20mg kolesterol
  • kurang daripada 480 mg sodium

2. Mengurangkan gejala menopaus

Wanita yang akan menopaus biasanya akan alami gejala seperti sakit perut, haid yang tidak teratur dan juga emosi yang tidak stabil. Dengan pengambilan soya, ia dapat mengurangkan gejala menopaus.

3. Meningkatkan kepadatan tulang

Kajian terhadap 24,403 wanita Cina yang sudah menopaus untuk mengkaji tahap kesihatan tulang telah dibuat. Kajian ini mengambil masa selama 4.5 tahun.

Hasil kajian mendapati mereka yang mengambil sekurang-kurangnya 13.26 gram soya setiap hari mempunyai risiko tulang patah 36% lebih rendah daripada mereka yang hanya mengambil kurang daripada 4.98 gram soya setiap hari.

4. Mengurangkan risiko kanser payudara

Kajian menunjukkan setiap 10 mg peningkatan pengambilan soya setiap hari mampu mengurangkan risiko penyakit kanser payudara sebanyak 3%.

5. Manfaat untuk Ibu Hamil

Soya ialah salah satu sumber Vitamin D. Ibu hamil yang alah kepada susu biasa, b oleh mendapatkan vitamin D dan khasiat lain dengan pengambilan protein soya.

Pengambilan soya setiap hari beri manfaat kesihatan

6. Mengurangkan risiko penyakit kencing manis dan obesiti

Pengambilan soya didapati dapat mengawal glukos dan rintangan terhadap insulin yang boleh menyebabkan peningkatan gula dalam darah.

Kajian mendapati pengambilan soya dapat mengurangkan risiko penyakit kencing manis dan obesiti.

Pengambilan soya sebagai sumber protein dalam diet seharian memberi banyak manfaat untuk kesihatan.

5 Tips untuk Pemilihan Sumber Protein Yang Berkualiti

1. Protein Tumbuhan vs Protein Berasaskan Haiwan?

Kedua-dua rotein yang berasaskan tumbuhan dan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Namun, sumber berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit.

Protein soya juga lebih mudah dihadam, terutamanya di kalangan warga tua.

2. Kandungan Kolesterol Tinggi vs Kolesterol Rendah?

Protein berasaskan tumbuh-tumbuhan tidak mengandungi kolesterol.

3. Kandungan Tinggi Lemak vs Rendah Lemak?

Ayam mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein berasaskan tumbuhan bebas daripadanya.

Jadi, makanlah kacang, biji-bijian, tauhu dan bijirin penuh yang memberikan badan sumber
protein tanpa lemak berlebihan.

4. GMO vs bukan-GMO?

GMO (Organisma yang diubahsuai secara genetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain yang genetiknya telah diubahsuai menggunakan teknik kejuruteraan.

Sumber GMO dikaitkan dengan pelbagai masalah kepada kesihatan antaranya menyebabkan badan tidak bertindakbalas dengan antibiotik. Jadi, pilihlah dari sumber yang tidak mengalami modifikasi genetik agar tidak memudaratkan kesihatan.

5. Sumber Semulajadi vs Sumber yang diproses?

Seboleh mungkin dapatkan protein dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien.

Apabila badan tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet seharian, pilihlah serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi.

Selain tanpa kolesterol, saya pilih untuk mengambil protein dari sumber soya setiap hari, iaitu Energizing Soy Protein Shaklee kerana ia adalah pilihan yang lebih jimat dan mudah.

Saya pilih sumber protein dari soya organik ESP

Empowering moms | Nina Salleh

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: