Menu

Kelebihan Diet FBM untuk Kesihatan Tubuh Badan

Kalau faham cara badan dapatkan tenaga, mudah juga nak faham kelebihan diet FBM untuk tubuh badan. Diet ni akan buatkan badan menggunakan lemak sedia ada dengan ubah pemakanan. Dengar macam seronok kan.

cara buat diet fbm
Kan seronok kalau boleh bakar lemak dengan mudah

Tubuh badan manusia sangat kompleks dan canggih. Sebab itu dia boleh pilih nak jana tenaga dari lemak atau gula.

Antara kedua-dua cara ni badan akan pilih mengikut apa yang kita makan setiap hari. Jadi, apa pun pilihan berbalik kepada diri sendiri.

Bakar Lemak dengan Diet FBM

Badan hanya akan pilih untuk bakar lemak sebagai tenaga bila kandungan gula dalam darah dan juga hormon insulin pada paras yang rendah. Biasanya perkara ini hanya terjadi bila kita berpuasa dan pengambilan karbohidrat juga dikawal.

cara buat diet fbm shaklee
Cara badan jana tenaga

Beberapa bulan lagi kita akan menyambut bulan Ramadan, bulan mulia. Kalau kita bersedia dengan pemakanan yang betul dari sekarang, InsyaAllah bulan puasa nanti jadi titik tolak untuk sihatkan jasmani dan rohani. Bulan puasa bukan lagi bulan pesta makan tapi bulan untuk jadi titik tolak betulkan pemakanan.

Kelebihan Diet FBM Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Bila badan gunakan lemak sebagai sumber tenaga dan bukannya gula, ia bukan sekadar membakar lemak tapi menjaga mitokondria, iaitu kilang tenaga dalam sel. Boleh bayangkan apa yang jadi bila mitokondria tak terjaga, seluruh sel akan rosak.

cara diet fbm tanpa shaklee
Kesihatan tubuh bermula di sini

Dari sel yang sangat kecil ini, ada jutaan lagi untuk hasilkan tubuh badan. Untuk tubuh yang sihat, dari peringkat inilah kita perlu jaga.

Selain itu, diet FBM membantu untuk:

1.Turunkan berat tanpa craving dan lapar berlebihan

2.Seimbangkan fungsi neurologi dalam otak yang mengurangkan gejala migrain, panic attack, mood swings dan sawan.

3.Tenaga yang berterusan yang lebih stabil boleh digunakan oleh otak walaupun tanpa makanan.

4.Kesan anti radang yang akan menyahkan radikal bebas, dan mengelakkan kerosakan sel tisu.

5.Melindungi otak dari kurang oksigen.

6.Membantu tidur yang cukup.

7.Kulit yang sihat dan berseri.

8.Mengurangkan masalah gula dalam darah , menurunkan bacaan HbA1C dan metabolik yang berkaitan dengan penyakit seperti kencing manis dan obesiti.

9.Menurunkan risiko kanser

10.Membaiki kesihatan jantung, merendahkan triglyceride

11.Anti penuaan dengan membaiki sel dan DNA.

Jangan Takut Lemak

Selepas air, nutrisi yang tinggi dan diperlukan oleh badan ialah lemak. Badan manusia mengandung 50-65% air. Lemak membantu banyak fungsi tubuh badan. Ini ialah sistem tubuh badan yang memerlukan lemak untuk fungsi asas.

cara elak kencing manis
Lemak badan perlukan

1.Sistem saraf dan myelin sheath yang melindungi neuoron terdiri daripada shingolipids, kelas lemak yang penting. Tanpanya, tidak mungkin sistem saraf dapat berfungsi dengan baik.

2. Lemak tepu, kolesterol, fosfolipid dan asid lemak omega-3 ialah komponen yang kritikal untuk membentuk membran sel dalam badan. 

3. Lemak tepu membantu sel darah putih untuk memusnahkan bakteria, fungus, virus dan juga sel tumor yang merempuh masuk ke sistem tubuh badan. Dalam keadaan badan mengalami ketosis, ia melumpuhkan sel kanser yang sangat bergantung kepada gula.

cara elakkan kanser
Gula makanan kanser

4. Jantung perlu lemak sebagai tenaga utama. Tulang juga perlukan lemak tepu dan vitamin larut lemak untuk menggunakan kalsium dan mineral lain dengan berkesan, Penghasilan hormon juga perlukan kolesterol dan lemak tepu sebagai penghantar atau signalnya.

Untuk dapatkan meal plan lengkap, cara makan yang betul bagi fungsi badan yang optimum, jom sertai program diet FBM hari ini.

Nina Salleh | Coach Diet FBM

vitamin malaysia

Nak Order Vitamin Shaklee

Pembayaran Boleh Dibuat ke Akaun RHB TBS Wellness (21209500108773) dan Whatsapp Resit Pembayaran Untuk Langkah Seterusnya

Leave a Reply

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Whatsapp Nina Salleh
%d bloggers like this: